woensdag 25 maart 2015

Voorbereid op de toekomst met EduscrumHelaas kon de oorspronkelijke presentator niet komen, dat werd meteen even uitgelegd door Koen Vos en we zijn fris van start gegaan in deze workshop van ROC de Friese Poort. Koen is opleidingsmanager en vind dat we samen de opleiding vorm kunnen geven. Daar hoort de student dus uitdrukkelijk bij en de inspiratie voor deze werkwijze komt natuurlijk uit het Rijnlands model.

De Friese Poort is een "degelijke" school, dat kan soms wel eens lastig zijn als je wilt vernieuwen op basis van deze Scrum methodiek. Men is toch gestart en komt vrij van de traditionele werkwijze.

Er zijn Denkhamsters, Beslishamsters, Praathamsters en Doehamsters. Die groep moet natuurlijk worden samengebracht, een dergelijke structuur kan niet meer als je wilt gaat scrummen. We komen zo ook weer op het thema van het nieuwe werken. Dat is iets meer avontuur, een trektocht op zoek naar de mogelijkheden van morgen in gemengde teams.Tegelijkertijd een kans om de 21e  eeuwse vaardigheden bekend te laten worden / ervaren. Aan de slag met probleemoplossend vermogen, kritisch denken, samenwerken etc. Scrum maakt het noodzakelijk om met heel divers samengesteld team aan de slag te gaan, dus niet alleen creatief of ..., want alleen dat leidt tot gewenste uitkomst. Kijk dan dus goed naar de samenstelling van teams en de diverse competenties.

Zijn er binnen (studenten) teams verschillen te ontdekken en natuurlijk is het bij het ene team anders dan bij andere, daar hebben de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage aan geleverd. Koen is een adept van Henk Folwerda die morgen spreekt over innovatie. Niet alleen succesverhalen maar ook waarom het niet lukt. Volgens Koen mogen we die presentatie niet missen.

Koen heeft de diverse vragen in een soort Wiki ondergebracht, zo kom je dus makkelijk in een stukje verdieping over de diverse onderwerpen Hoe, waarom, wie etc. Er is een informerend filmpje ondergebracht in het hoe gedeelte over Eduscrum.

De essentie van Scrum is dat je werkt met korte sprints, dat voorkomt dat studenten eerst een periode niks doen en dan aan het van de rit nog even een sprintje trekken. Elke sprint vraagt al resultaat tenslotte en het product backlog geeft een mooi overzicht van voortgang en klussen.

Essentie is dat de scrum principes echt volledig zijn toegepast op het onderwijsproces.

Waarbij dus alle (diverse) kwaliteiten van onze studenten tot hun recht komen. Je komt dan tenslotte tot veel betere resultaten.
Koen was invaller, maar heeft ons buitengewoon inspirerend door de materie geleid.

Meer info op www.ellenreehorst.nl

Trello is een app voor een digitaal scrumboard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten