woensdag 25 maart 2015

Van herzien kwalificatiedossier naar vernieuwd examenplan (Giethal -Ketelhuis 17:15-18.15)

In de tot op het kale beton gestripte Giethal van het Ketelhuis staan vier oversized gasheaters als glimmende schildwachten. In iedere hoek één. In het midden staat Hans Voerman namens het ROC van Amsterdam. Het ROCvA is een van de ROC's die in augustus 2015 starten met herziene dossiers. Ondersteund door Bureau ICE (Gijs Noordegraaf), start de workshop met ontwerpkwesties, vraagstukken en knelpunten. 
Van voor naar achteren of toch van achteren naar voren ontwerpen? Volgordelijkheid en voorwaardelijkheid als aandachtspunten meenemen of niet? Duizelt het ons van de vele denkbare vragen of de penetrante gaslucht die de ruimte langzaam vult? Er wordt afgesproken geen vonken te veroorzaken. Dat dooft het 'vuur' in de workshop gelukkig niet. 


In Amsterdam zijn keuzes gemaakt die duidelijkheid bieden zoals per crebo één examenplan of bij voorkeur inkoop van examens. Toch even gecheckt: hoeveel ruimte biedt 'bij voorkeur' eigenlijk? Die 'voorkeur' vraagt overigens om getrapte besluitvorming: is er niets op de markt of niets van voldoende kwaliteit, ja dan mag er zelf geconstrueerd worden. Helder: pas toe of leg uit.

Het dossier Dienstverlening (de brede niveau 2 opleiding) komt langs als casus. Er is helaas landelijk nog geen examenplan beschikbaar. Dus start men bij het ROCvA met het ontwerp van het curriculum. Kenmerkend voor het groffe ontwerp is een blokkendoosmodel op het niveau van werkprocessen. Dit model biedt flexibiliteit in het stapelen van inhouden en zelfs het verbinden van werkprocessen uit zowel het basis- als profieldeel. Er worden drie beheersingsniveaus (beginner, gevorderd, vakbekwaam) onderscheiden. Met Prove2Move vinden gesprekken plaats. Prove2Move beweegt immers ook in de richting van meer flexibele examinering op het niveau van werkprocessen.   

Er is weinig gelogen aan de titel van de workshop. Er komen duidelijk meer uitdagingen en vragen op ons af dan enkel de nieuwe keuzedelen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten