woensdag 25 maart 2015

Nieuw Vakwerk?

Nieuw Vakwerk, de naam van de managementconferentie 2015. Wat is dat eigenlijk en wat voor beelden hebben we daarbij? En: wat is de grootste uitdaging voor het MBO. Ik vroeg het aan vier mensen:  Peter Wattel, opleidingsmanager Horeca bij het Friesland College, Rob Verstegen, hoofd marketing en communicatie bij ROC de Leijgraaf, Ton Bruining, directeur Beroepsonderwijs bij KPC Groep en R.


Peter Wattel benadrukt het belang van de niveau 2- en 3-opleidingen in het MBO. De arbeidsmarkt heeft zeker ook behoefte aan werknemers die op dit niveau zijn opgeleid. Zorg er als MBO voor dat deze mensen goed voorbereid de arbeidsmarkt op kunnen: burgerschap +. Ze weten zich een plek te veroveren. Van het onderwijs vraagt dat onderwijs op maat leveren.

Rob Verstegen zoomt in op de steeds veranderende arbeidsmarktomstandigheden die veel vragen van de vakman 'nieuwe stijl'. Het MBO moet daar waar mogelijk gaan voor 'breed opgeleide mensen' en zich niet laten leiden door de waan van de dag om daarmee de speelbal te worden van de arbeidsmarkt.

Ton Bruining benadrukt 'de verbinding' die onderwijs - ondernemers - overheid in regionaal verband met elkaar kunnen en moeten aangaan. Het vakmanschap van de professional in onderwijsorganisaties kan zich niet beperken tot een 'naar binnen gerichtheid'. Door verbindingen tot stand te brengen lukt het om 'de nieuwe vakman' goed voor te bereiden binnen het MBO-onderwijs.

Ren Hendrix gaat in op een relevante ontwikkeling binnen Gilde Opleidingen: een nieuwe opleiding 'zorgtechnicus'. De grootste uitdaging is de professionalisering van docenten maar ook van het zittende personeel binnen de bedrijven en zorginstellingen. Een mooie uitdaging waar innovatieve docenten, bedrijfsleven en anderen bij betrokken worden. Volgens mij een mooi voorbeeld van een Hackathon die Wim de Ridder in zijn inleiding noemde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten