woensdag 25 maart 2015

Naar een ongelooflijke toekomst - Keynote

Willem de Ridder is hoogleraar Toekomst Onderzoek aan de Universiteit Twente.
Zijn keynote neemt ons mee in recente digitale ontwikkelingen en hoe deze van invloed zijn op modern vakmanschap en onderwijs daarin.

De meest voor de hand liggende is natuurlijk de beschikbaarheid van bronmateriaal (overal, altijd en goedkoop). Wat daarnaast grote invloed op vakwerk gaat hebben: eindgebruikers die alles zelf kunnen ontwerpen en maken.

Tips van Wim:
  • Probeer in je onderwijs robuuste doelen te stellen. Elon Musk gaat door tot alle auto's elektrisch zijn. Google gaat door totdat er 90% minder auto-ongelukken zijn. Of met 3D-printing: we gaan door totdat we alles zelf kunnen maken.
  • Probeer de student te leren kennen en een match te maken met de banen die er zijn. Gebruik slimme systemen om deze vorm van gepersonaliseerde matching mogelijk te maken. 
  • Zoek de banen die gevestigde bedrijven niet kunnen vinden. Introduceer deze als ontwikkelbanen. De methode om deze te vinden lijkt op 'hackatons'.
Wat ik zelf interessant vind aan deze pro-actieve rol die als je onderwijsinstelling kunt hebben, is de creatie van banen doordat het onderwijs zelf meewerkt aan de ontwikkeling ervan.

Samengevat: accepteer niet dat arbeid, kapitaal en kennis elkaar niet kunnen vinden. Vergeet het polderen. Zoek nieuwe activiteiten en creëer ontwikkelbanen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten